Ondergrondse watertanks
Er zijn meerdere soorten ondergrondse regenwatertanks te koop. In de eerste instantie denken we dan aan het soort materiaal waar de tank van gemaakt is. In de eerste plaats komen we de betonnen tanks tegen. In het verleden toen er nog weinig in andere materialen te koop was werden er bijna alleen maar betonnen tanks geplaatst. Tegenwoordig zien we deze bijna niet meer omdat de bijkomende kosten erg hoog zijn. U kunt begrijpen dat er zware machines nodig zijn voor het transporteren en plaatsen van zo'n betonnen tank. Ook hebben de betonnen tanks een hoge inbouwdiepte waardoor u ook snel in het grondwater terecht komt. In de tweede plaats komen we de kunststof tanks tegen. Dit wordt de afgelopen jaren en momenteel verreweg het meest gebruikt. De tanks zijn ten eerste al ideaal te transporteren omdat het gewicht laag is. Het allergrootste voordeel is wel de vormgeving. Doordat er platte tanks beschikbaar zijn haalt u een enorm voordeel als het gaat om de inbouwdiepte. Het gat hoeft veel minder diep gegraven te worden waardoor u minder snel in het grondwater terecht komt.
3 redenen voor ondergrondse regenwateropslag:
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u kiest voor ondergrondse regenwater opslag. De eerste reden kan zijn dat u verplicht bent om uw eigen regenwater in uw tuin te verwerken. Om zoveel mogelijk ruimte in uw tuin te houden wilt u liever geen bovengrondse tank plaatsen. Een tweede reden kan zijn dat u een grote hoeveelheid water wilt opslaan zodat u de mogelijkheid heeft om uw tuin en planten te bewateren. Een derde reden kan zijn dat u regenwater wilt gaan gebruiken voor toiletspoeling, wasmachine en uw tuin. Hiervoor heeft u een compleet ondergronds systeem nodig om te zorgen dat de regeling van de waterafname goed geregeld is.
Waar moet ik opletten bij de aanschaf?
In de eerste plaats moet u weten waar u de tank wilt gaan plaatsen. Dit kan in de voortuin, achtertuin, strak bij het huis of juist verder in de tuin. Het slimste is om het in een open stuk te plaatsen omdat dit kosten uitspaart ten opzichte van een plaatsing onder de oprit. In de tweede plaats is het belangrijk om te inventariseren welke regenpijpen u op de tank gaat aansluiten. U kunt ervoor kiezen om alle regenpijpen op de tank aan te sluiten of bijvoorbeeld alleen van het achterhuis of de garage. De plaatst bepaalt uiteindelijk hoe groot de tank maximaal mag zijn. Als daar geen beperkingen optreden dan kunnen we het beste samen met u kijken welke grootte tank verstandig is om te kiezen. Een te grote tank kan ook voor problemen zorgen omdat het water dan te lang stil staat in de tank.
Kan ik de regenpijpen 100% afkoppelen?
U kunt de regenpijpen alleen 100% afkoppelen als u een overstort op de regenwater tank maakt. Bij een langere periode van regen komt een tank altijd vol. Op het moment dat de tank vol zit moet het water via de overstort weg kunnen stromen naar een infiltratiemogelijkheid, WADI of het riool. Dit is een punt waar u zeker rekening mee moet houden, schakel ons even in voor een goed advies.
Kan ik een tank zelf plaatsen?
U kunt een tank zelf plaatsen, het is zeer eenvoudig omdat u ons achter de hand heeft voor aansluitbegeleiding. Het is zo simpel als volgt: 1. U bepaalt de plaats van de tank en graaft daar het gat. (hiervoor kunt u altijd even een minigraver (met of zonder machinist) inhuren die het gat graaft) 2. U graaft de sleuf voor de regenpijpen op die u erop wilt aansluiten. 3. U schuift de tank in het gat en sluit daarna de regenpijpen er op aan. 4. U plaatst de pomp in de tank en sluit deze aan op het aftappunt in het deksel van de tank of op de waterleiding die u gaat gebruiken.
Formule voor het bepalen van de tankgrootte:
Voor matig watergebruik:
Som: Aantal m2 dakoppervlakte x 700 liter. Adviesgrootte tank = ca 5% van de uitkomst.
Voor actiever watergebruik:
Som: Aantal m2 dakoppervlakte x 700 liter. Adviesgrootte tank = ca 8% van de uitkomst.
Bovenstaand is een gemiddeld genomen adviesgetal. Per situatie is het toch altijd weer wat verschillend. U kunt bijvoorbeeld een tank nodig hebben van 5000 liter maar er toch helaas de ruimte niet voor hebben. Een tweede voorval kan zijn dat u er een vijver mee gaat vullen of volhouden, dan kunt u al een 7500 liter tank hebben voor een kleiner dakoppervlakte. Neem gerust contact met ons op voor advies.